Asa ca, sa purcedem .....
Am avut o problema foarte mare, atunci cand am inceput sa spal eu rufe, la inceputurile mele in ale casatoriei pentru ca, din cand in cand ardeam cate-o haina cu fierul de calcat (gaurelele, gaurile sau sifonaturile rebele si frumos plasate, in zonele cele mai vizibile ale acelei haine nu creeau reactii dorite), faceam roz sau alte culori abracadabrante chilotii sotului (si pe vremea aceea nu erau la moda ... ce avangardista eram... Oau!), un pulover se facea mai mic cu vreo 4 numere (iar eu nu puteam tine pasul cu el), cate o camasa nu mai vroia sa renunte la cute inestetice indiferent de cat de frumos o rugam(iar oamenii nu apreciaza o astfel de frumusete de camasa la costum business) , cate o rochie se lungea nemasurat (si trena la rochia de zi nu cred ca e la moda nici acum) sau capata o forma de puteam sa imbrac cu ea sperietoarea de ciori, la o bluza colorata divin, dupa spalare culorile aratau ca pe o carpa de sters pe jos (si nimeni nu intelegea varianta pastel a bluzei mele), si tot asa, spre rusinea mea. Atunci, habar nu aveam ce este cu semnele mistice aflate pe etichetele incomode, care, in afara de faptul ca ma zgariau, mai scuteau si zgomote ciudate si din cauza asta le taiam si le aruncam. Trebuie sa recunosc ca si acum, la unele haine, le tai, dar nu le mai arunc decat dupa ce le studiez cu cea mai mare atentie, si memorez pentru fiecare tip de haina cerintele speciale, daca sunt. Sub nicio forma nu le tai la hainele care trebuie duse la curatatorie, deoarece primul lucru la care se uita persoana care preia hainele pentru curatire este aceasta eticheta. Acum, bineinteles ca nu mai spal rufele albe impreuna cu cele colorate, sub nicio forma, ca stiu sa folosesc masina de spalat folosind programe adecvate fiecarui tip de haine, dar, despre sortarea hainelor , alegerea programelor de spalare, utilizarea corecta a detergentilor, de preferat naturali, sau macar prietenosi pentru mediu, in vederea spalarii poate altadata. Si ca sa nu mai invete si altii din experienta proprie, m-am gandit ca o astfel de postare nu va supara pe nimeni, ba unora, chiar le va fi de folos.
Acum, as vrea sa va vorbesc despre cum trebuie interpretate semnele cabalistice de pe eticheta cusuta pe interiorul hainelor.
ETICHETE HAINE si alte PRODUSE TEXTILE - SIMBOLURI GRAFICE
Deci:
simbolurile de pe etichete, dau informaţii necesare pentru prelungirea vieţii articolelor de îmbrăcăminte, în funcţie de varietatea fibrelor.
Astfel, cele mai uzuale sunt prezentate mai jos:









Pe de alta parte, producatorii sunt obligati, printr-o lege data in 1997, sa insoteasca produsul cu aceste informatii privitoare la intretinere

In plus, este putin cunoscut faptul ca produsele textile, prin lege, au o garantie de 30 de zile.
Cu speranta ca nu v-am plictisit si ca informatiile prezentate va sunt utile, as mai adauga si rugamintea ca, pe cat posibil, sa utilizati detergenti naturali (gen nuci de sapun) sau macar prietenosi cu mediul.
Cu drag,
Luciana
Buna Luciana,
RăspundețiȘtergereFoarte practic pentru mine acest articol. De regula nu prea citesc etichetele hainelor, nu am stricat multe. Am primit un tricou tare frumos cu un desen haios, si am fost tentata sa il spal la masina. Dar dupa ce am citit indicatiile tale citesc atent etichetele si acel tricou nu se spala saracutul la masina ca s-ar fi stricat desenul. Asa ca multumesc frumos ca mi-ai salvat acest tricou frumos si pe urmatoarele de acum inainte. Eu zic ca merita sa ne protejam hainele pe care le cumparam pentru cat mai mult timp. Si le putem avea frumoase ca noi numai urmand cateva reguli simple.
Buna la casa omului esti draga mea cu informatiile tale pretioase.
Te imbratisez
Cu mare drag. Ma bucur tare ca ti-am putut fi de folos.
RăspundețiȘtergereTe sarut,