Probabil ca va ganditi, si pe buna dreptate, ce cauta o astfel de postare pe un blog dedicat stilului raw vegan... si eu m-am gandit mult inaite de a face aceasta postare aici... Argumentele mele pro sunt legate de faptul ca o tanara se plangea ca a dat-o in bara cu spalatul/calcatul unor haine si pornind de la faptul ca si eu am avut aceasta problema si gandindu-ma ca nu are rost sa fac un blog separat pentru aceasta postare, m-am gandit ca nu va supara pe nimeni. Apoi, o haina bine intretinuta contribuie la pastrarea mediului si prin faptul ca nu suntem tentati s-o aruncam repede. Folosind detergenti naturali sau prietenosi cu mediul si in cantintati optime ajutam si pe aceasta cale la reducerea poluarii.
Asa ca, sa purcedem .....
Am avut o problema foarte mare, atunci cand am inceput sa spal eu rufe, la inceputurile mele in ale casatoriei pentru ca, din cand in cand ardeam cate-o haina cu fierul de calcat (gaurelele, gaurile sau sifonaturile rebele si frumos plasate, in zonele cele mai vizibile ale acelei haine nu creeau reactii dorite), faceam roz sau alte culori abracadabrante chilotii sotului (si pe vremea aceea nu erau la moda ... ce avangardista eram... Oau!), un pulover se facea mai mic cu vreo 4 numere (iar eu nu puteam tine pasul cu el), cate o camasa nu mai vroia sa renunte la cute inestetice indiferent de cat de frumos o rugam(iar oamenii nu apreciaza o astfel de frumusete de camasa la costum business) , cate o rochie se lungea nemasurat (si trena la rochia de zi nu cred ca e la moda nici acum) sau capata o forma de puteam sa imbrac cu ea sperietoarea de ciori, la o bluza colorata divin, dupa spalare culorile aratau ca pe o carpa de sters pe jos (si nimeni nu intelegea varianta pastel a bluzei mele), si tot asa, spre rusinea mea. Atunci, habar nu aveam ce este cu semnele mistice aflate pe etichetele incomode, care, in afara de faptul ca ma zgariau, mai scuteau si zgomote ciudate si din cauza asta le taiam si le aruncam. Trebuie sa recunosc ca si acum, la unele haine, le tai, dar nu le mai arunc decat dupa ce le studiez cu cea mai mare atentie, si memorez pentru fiecare tip de haina cerintele speciale, daca sunt. Sub nicio forma nu le tai la hainele care trebuie duse la curatatorie, deoarece primul lucru la care se uita persoana care preia hainele pentru curatire este aceasta eticheta. Acum, bineinteles ca nu mai spal rufele albe impreuna cu cele colorate, sub nicio forma, ca stiu sa folosesc masina de spalat folosind programe adecvate fiecarui tip de haine, dar, despre sortarea hainelor , alegerea programelor de spalare, utilizarea corecta a detergentilor, de preferat naturali, sau macar prietenosi pentru mediu, in vederea spalarii poate altadata. Si ca sa nu mai invete si altii din experienta proprie, m-am gandit ca o astfel de postare nu va supara pe nimeni, ba unora, chiar le va fi de folos.
Acum, as vrea sa va vorbesc despre cum trebuie interpretate semnele cabalistice de pe eticheta cusuta pe interiorul hainelor.
ETICHETE HAINE si alte PRODUSE TEXTILE - SIMBOLURI GRAFICE
Deci:
simbolurile de pe etichete, dau informaţii necesare pentru prelungirea vieţii articolelor de îmbrăcăminte, în funcţie de varietatea fibrelor.
Astfel, cele mai uzuale sunt prezentate mai jos:
Spălarea produselor textile este simbolizata printr-un vas, daca acest vas este taiat cu x, arata ca produsul respectiv nu poate fi spalat cu apa, daca în interiorul vasului apare un numar, acesta reprezinta temperatura optima a apei în care produsul textil va trebui spălat. Daca in interiorul vasului apare o mana inseamna ca nu se permite spalarea la masina, ci numai manuala. Daca nu apare nicio temperatura, dar nivelul reprezentarii apei este foarte aproape de baza vasului, atunci articolul respectiv permite o spalare usoara la masina. Daca nivelul reprezentarii apei in vas este sus, atunci arata doar ca poate fi spalat la masina de spalat.
Inalbirea se simbolizeaza grafic cu ajutorul unui triunghi, tratamentul prin clorurare aplicandu-se doar articolelor textile albe care au pete care pot fi scoase cu ajutorul clorului. Triunghiul, daca este taiat cu un x inseamna ca sub nicio forma sa nu clorurati hainele respective. Eu personal, datorita toxicitatii crescute a clorului nu-l recomand deloc, pentru nicio situatie. Exista alte tratamente de albire, mult mai prietenoase cu noi si cu mediul.
Fierul de calcat desenat arata, in primul rand daca produsul respectiv poate fi calcat sau nu caz in care fierul este taiat cu x. Daca da, in functie de numarul de puncte desenate in interiorul fierului de calcat avem indicata temperatura optima de calcare. Trei puncte ne arata ca procedeul de calcare se realizeaaă la temperatura de 200 de grade Celsius şi se utilizeaza în special la produsele din bumbac sau in, iar la produsele lucioase sau de dantela se utilizeaza o panza intermediara intre fierul de calcat şi obiectul de îmbracaminte calcat. Semnul grafic cu doua puncte ne indica o temperatura moderată de 150 de grade Celsius pentru tesaturile din poliester, lana, matase, vascoza. La acest tip de calcare se va utiliza o panză intermediara umeda sau un fier de calcat cu aburi. Un singur punct pe simbolul fier de calcat arata o călcare la 110 grade Celsius, recomandabila produselor din poliamida sau nylon. În acest ultim caz, nu este recomandata calcarea cu abur.
Curaţirea chimica este simbolizata pe etichetele produselor textile printr-un cerc insotit de alte elemente, literele „A“, „P“ şi „F“. Cercul în interiorul caruia se află litera „A“ arata consumatorului că produsul respectiv poate fi curatat chimic în toti solventii uzuali. Litera „P“ indica curatirea chimica doar în prezenta anumitor solventi, iar liniuta de sub simbol indica limitarea strictă a apei. Cercul taiat cu x ii arata consumatorului ca produsul respectiv nu trebuie curatat prin procedeu chimic.
Stoarcerea prin centrifugare sau manuala este reprezentata printr-un cerc inscris intr-un patrat. Daca acest simbol este taiat cu un x, atunci, sub nicio forma nu trebuie stors prin centrifugare sau rasucire, ci prin presare usoara sau prin scurgere pe o suprafata plana orizontala sau usor inclinata, sau intr-o plasa cu ochiuri mari. Daca nu este taiat, pe unele simboluri apare viteza maxima de centrifugare care nu afecteaza negativ produsul.
Pe de alta parte, producatorii sunt obligati, printr-o lege data in 1997, sa insoteasca produsul cu aceste informatii privitoare la intretinere
In plus, este putin cunoscut faptul ca produsele textile, prin lege, au o garantie de 30 de zile.
Cu speranta ca nu v-am plictisit si ca informatiile prezentate va sunt utile, as mai adauga si rugamintea ca, pe cat posibil, sa utilizati detergenti naturali (gen nuci de sapun) sau macar prietenosi cu mediul.
Cu drag,
Luciana
Buna Luciana,
RăspundețiȘtergereFoarte practic pentru mine acest articol. De regula nu prea citesc etichetele hainelor, nu am stricat multe. Am primit un tricou tare frumos cu un desen haios, si am fost tentata sa il spal la masina. Dar dupa ce am citit indicatiile tale citesc atent etichetele si acel tricou nu se spala saracutul la masina ca s-ar fi stricat desenul. Asa ca multumesc frumos ca mi-ai salvat acest tricou frumos si pe urmatoarele de acum inainte. Eu zic ca merita sa ne protejam hainele pe care le cumparam pentru cat mai mult timp. Si le putem avea frumoase ca noi numai urmand cateva reguli simple.
Buna la casa omului esti draga mea cu informatiile tale pretioase.
Te imbratisez
Cu mare drag. Ma bucur tare ca ti-am putut fi de folos.
RăspundețiȘtergereTe sarut,