Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

luni, 25 iulie 2011

MIRACOLUL ANTISTRES - PLANTELE ADAPTOGENE - AMLA

Asa cum am promis, continui seria postarilor despre adaptogene cu o descriere a ceea ce stiu ele sa faca pentru noi si ... iata...
AMLA  (Emblica officinalis sau Phyllantes emblica) - amlaki, agrisa indiana
Legenda spune ca Lakshmi si Parvati (doua zeite hinduse) plecate in pelerinaj impreuna se hotarasc sa ii venereze pe cei mai mari zei intr-un fel nemaintanit pana atunci. Aceasta idee si-o transmit pline de emotie. Cand realizeaza ca s-a intamplat ca aceasta idee sa le vina in acelasi timp, emotia devine atat de intensa incat au inceput sa planga, iar din lacrimile lor a rasarit si crescut un arbore falnic ce se inalta spre Soare cu pana la 18 m.
Acest arbore este considerat sacru atat pentru Vishnu cat si pentru Shiva si se spune ca daca il folosesti cu regularitate iti prelungeste viata, memoria si tineretea... 
Gustul fructului: dulce-acrisor, racoros.

 Origine: in mod obisnuit,  amla este cultivata in toata India la altitudini mai mici de 900 m. Se mai gaseste si in Sri Lanka, Birmania, China de Sud si Malaiezia.
Partea folosita: fructul si semintele.
Proprietati: adaptogen, antiinflamator, antioxidant, antiviral, laxativ, afrodisiac, astringent, racoritor, tonic, diuretic si hipocolesterolemiant.
Are in compozitie cantitati mari de vitamina C (de 4 ori mai multa decat portocalele). Contine, de asemenea polifenoli antioxidanti precum si flavonoli.
Utilizari: In medicina ayurvedica este considerat rasayana (remediu intineritor) fiind considerat cel mai bun remediu pentru a creste rezistenta la boli, a hrani sangele si toate tesuturile, a vindeca fracturile si a preveni imbatranirea. De asemenea scade inflamatia si febra, tonifica si fortifica organismul in convalescenta, reda vigoare si vitalitatea creierului. Face parte din faimoasele retete ayurvedica Triphala si Chyavanprash.
Cercetarile recente au dus la concluzia ca acest fruct este antiinflamator, ajuta la stabilizarea tesutului conjunctiv, a vaselor de sange, oaselor, parului si ochilor. De asemenea se foloseste in tratarea artritei reumatoide, lupusului, maladiilor autoimune. In plus, intareste venele, capilarele, arterele, prevenind ateroscleroza, scade LDL - colesterolul si imbunatateste ritmul cardiac.
Si lucrurile nu se opresc aici! Pentru ca: protejeaza impotriva vatamarii celulare induse de radiatie, impotriva cancerigenilor, a deteriorarii ficatului si a stomacului datorita medicatiei si a virusurilor. Previne simptomele alergice reducand productia de histamina. Previne deteriorare oxidanta si stimuleaza producerea de prostaglandine.
In combinatie cu alte plante (coacaz, lycium, flori de crizantema) ajuta la imbunatatirea vederii atat nocturne cat si a acuitatii vizuale.
Cum se utilizeaza: tinctura, decoct din fructe uscat, suc de fructe proaspete, murate etc
Din pacate nu-l prea gasim in stare proaspata.
Cam atat despre acest prim adaptogen prezentat.
Sper sa va fie de folos.
Sanatate, iubire, credinta!
Cu drag,
Luciana

Un comentariu:

  1. Ati putea sa imi spuneti cum se administreaza in fiecare zi? Inainte de masa, dupa masa, ce cantitate? multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere