Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

joi, 31 martie 2011

Cum se face borsul?

Maica Sofronia in "Secretele bucatariei manastiresti" ne spune cum se face aceasta bautura fermentata (si fermecata) cu proprietati atat de benefice pentru sanatate (sa nu uitam ca este leacul cel mai de soi pentru mahmureala, ca are ceva de spus in vindecarea astmului si a bronsitei, sau ca este un adjuvant meritoriu in oboseala cronica si nu in ultimul rand ca te ajuta sa slabesti sanatos - are numai 7,7 kcal la 100 ml iar grasimile si carbohidratii sunt in cantitati neglijabile).

BORS
Ingrediente:
0,5 kg tarate de grau;
0,5 kg malai (macinat mai mare);
11/2 pahare huste (tot tarate, care au fost insa oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia);
4 felii de paine neagra, de secara;
1-2 legaturi de leustean;
1 lamaie;
frunze de visin;
apa purificata, plata sau de izvor;
credinta.
Tehnologie:
Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarate si puneti-le deoparte. Apoi, tărâţele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri (recipient de lemn numit si "borseica"), merge si intr-un borcan, se toarna un litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa calda peste amestec, lasand in putina gol cam de o jumatate de litru; apoi amestecati bine cu o lingura de lemn (linguroi, mai corect). Acoperiti si lasati la loc caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Se mai pot pune cateva felii de sfecla cruda. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare, ori langa cuptor, timp de 24 de ore. Pentru gust, se mai pun una-doua legaturi de leustean, cateva frunze de visin si o lamaie taiata in doua. In 24 de ore, trebuie sa se fi acrit; daca-l doriti si mai acru, se mai poate lasa. Apoi se muta la rece, in pivnita (frigider) si dupa alte 8 ore, il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina, iar operatia se poate repeta de trei ori.
Aceasta este reteta Maicii Sofronia de la Agapia.

Borsul este o bautura obtinuta prin fermentatie lactica si se poate consuma ca atare, in amestec cu suc de mere, ca baza pentru supele/ciorbele raw vegane.
Sanatate, iubire, credinta!

Luciana

10 comentarii:

  1. Borsul este o lichoare care abunda de sanatate!! Pe langa acesta cred ca ii poate face concurenta si celebra noastra zeama de varza. Si daca tot am amimtit de ea, sa va spun cum imi place sa fac un fel de salata cu seama de varza: intr-un caston pun o cana de zeama de varza, 3 rosii in bulion, facute de mama toamna la borcan si tai rondele de praz pana umplu castonul. Este atat de racorosacest preparat!!! si face bine si la digestie!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super comentariu1 Am sa incerc si eu salata asta. Dar cum pune rosiile in bulion? Sunt fierte sau are o reteta de a le conserva in stare cruda?

    RăspundețiȘtergere
  3. Rosiile sunt conservate in stare cruda si decojite. Se adauga morcovi ffffffff mici si mult patrunjel si toate se conserva cu sare. (nu mai stiu daca se pune si aspirina, dar o voi intreba pe mama).

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru detalii.


    O seara excelenta!

    Cu mult drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. Luciana, stii o reteta de bors fara gluten?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate nu stiu o astfel de reteta... dar, ma gandesc ca as putea inlocui taratele de grau cu hrisca macinata, in reteta de bors de pe blogul Oliviei Steer http://oliviasteer.ro/bors-proaspat-tinerete-fara-batrinete/#more-207 si astfel, este posibil sa obtinem bors fara gluten. Am ales reteta Oliviei pentru ca nu are nici paine neagra in compozitie. Am sa incerc in varianta la care m-am gandit si daca iese am sa postez aici, pe blog, reteta.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Luciana, ai incercat pana la urma reteta de bros gluten free?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, Numele meu este Dr. James Henry de la Universitatea din Benin Teaching Hospital, sunt specialist în Chirurgie pentru organe și ne ocupăm de cumpărarea de organe de la oameni care doresc să vândă, iar noi suntem localizați în Nigeria, SUA și în Malaezia , dar sediul nostru se află în Nigeria. dacă sunteți interesat să vă vindeți rinichiul sau să vindeți orice parte din organul corpului dvs. Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații.
    Contactați-ne prin intermediul
    E-mail: jameshenryhome@gmail.com
    Număr Whatsapp: +2348110133466
    Sper să aud de la tine.
    Salutari,
    Dr. James
    CEO
    UNIVERSITATEA SPITALULUI DIDACTIC BENIN.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    Numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să vă sugerez tuturor că ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori de împrumuturi false pe internet, dar sunt în continuare cei adevărați ai companiei de împrumuturi false. Am fost înșelat de 4 creditori de împrumuturi diferiți, am pierdut mulți bani pentru că am căutat un împrumut de la compania lor. Aproape am murit în proces, pentru că am fost arestat de oameni pentru că am datori.

    Aproape că am renunțat până când am cerut sfatul unei prietene care m-a prezentat creditorului inițial al împrumutului și al unei companii foarte de încredere care este mama Alicia Radu care mi-a obținut împrumutul de 800 de milioane de rupii Indonezia în mai puțin de 24 de ore, fără nicio presiune și la rata dobânzii scăzută de 2%. Am fost foarte surprins când mi-am verificat contul bancar și am găsit suma împrumutului pe care l-am solicitat fusese transferată în contul meu bancar fără întârziere sau dezamăgire, așa că am promis că voi împărtăși veștile bune, astfel încât oamenii să poată primi un împrumut ușor, fără presiune de la Mama Alicia Radu

    Vreau să ai încredere în mama Alicia Radu din toată inima, pentru că este foarte utilă în viața mea și în viața mea financiară. Trebuie să te socotești foarte norocos să ai ocazia să citești această mărturie astăzi. Așadar, dacă aveți nevoie de vreun împrumut, contactați mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com)
    Puteți, de asemenea, să mă contactați prin e-mailul meu (sitiaminah6749@gmail.com) dacă aveți nevoie de informații despre cum am primit împrumutul meu de la mama Alicia Radu, sunteți foarte liber să mă contactați și vă voi răspunde cu plăcere pentru că puteți ajuta și voi alții după ce ați primit împrumutul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Toate mulțumesc domnului Anderson pentru că m-a ajutat cu profiturile mele și pentru că a făcut posibilă a cincea mea retragere. Sunt aici pentru a vă împărtăși o oportunitate uimitoare de schimbare a vieții. se numește opțiuni de tranzacționare Bitcoin / Forex. este o afacere foarte profitabilă, care vă poate câștiga până la 2.570 USD într-o săptămână dintr-o investiție inițială de doar 200 USD. Sunt dovada vie a acestei mari oportunități de afaceri. Dacă cineva este interesat să tranzacționeze cu bitcoin sau orice criptomonedă și dorește o tranzacție de succes fără a pierde, anunță-l pe domnul Anderson acum Whatsapp: (+447883246472)
    E-mail: tdameritrade077@gmail.com

    RăspundețiȘtergere