Follow by Email

Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

joi, 31 martie 2011

Cum se face borsul?

Maica Sofronia in "Secretele bucatariei manastiresti" ne spune cum se face aceasta bautura fermentata (si fermecata) cu proprietati atat de benefice pentru sanatate (sa nu uitam ca este leacul cel mai de soi pentru mahmureala, ca are ceva de spus in vindecarea astmului si a bronsitei, sau ca este un adjuvant meritoriu in oboseala cronica si nu in ultimul rand ca te ajuta sa slabesti sanatos - are numai 7,7 kcal la 100 ml iar grasimile si carbohidratii sunt in cantitati neglijabile).

BORS
Ingrediente:
0,5 kg tarate de grau;
0,5 kg malai (macinat mai mare);
11/2 pahare huste (tot tarate, care au fost insa oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia);
4 felii de paine neagra, de secara;
1-2 legaturi de leustean;
1 lamaie;
frunze de visin;
apa purificata, plata sau de izvor;
credinta.
Tehnologie:
Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarate si puneti-le deoparte. Apoi, tărâţele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri (recipient de lemn numit si "borseica"), merge si intr-un borcan, se toarna un litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa calda peste amestec, lasand in putina gol cam de o jumatate de litru; apoi amestecati bine cu o lingura de lemn (linguroi, mai corect). Acoperiti si lasati la loc caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Se mai pot pune cateva felii de sfecla cruda. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare, ori langa cuptor, timp de 24 de ore. Pentru gust, se mai pun una-doua legaturi de leustean, cateva frunze de visin si o lamaie taiata in doua. In 24 de ore, trebuie sa se fi acrit; daca-l doriti si mai acru, se mai poate lasa. Apoi se muta la rece, in pivnita (frigider) si dupa alte 8 ore, il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina, iar operatia se poate repeta de trei ori.
Aceasta este reteta Maicii Sofronia de la Agapia.

Borsul este o bautura obtinuta prin fermentatie lactica si se poate consuma ca atare, in amestec cu suc de mere, ca baza pentru supele/ciorbele raw vegane.
Sanatate, iubire, credinta!

Luciana

6 comentarii:

  1. Borsul este o lichoare care abunda de sanatate!! Pe langa acesta cred ca ii poate face concurenta si celebra noastra zeama de varza. Si daca tot am amimtit de ea, sa va spun cum imi place sa fac un fel de salata cu seama de varza: intr-un caston pun o cana de zeama de varza, 3 rosii in bulion, facute de mama toamna la borcan si tai rondele de praz pana umplu castonul. Este atat de racorosacest preparat!!! si face bine si la digestie!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Super comentariu1 Am sa incerc si eu salata asta. Dar cum pune rosiile in bulion? Sunt fierte sau are o reteta de a le conserva in stare cruda?

    RăspundeţiȘtergere
  3. Rosiile sunt conservate in stare cruda si decojite. Se adauga morcovi ffffffff mici si mult patrunjel si toate se conserva cu sare. (nu mai stiu daca se pune si aspirina, dar o voi intreba pe mama).

    RăspundeţiȘtergere
  4. Multumesc pentru detalii.


    O seara excelenta!

    Cu mult drag,
    Luciana

    RăspundeţiȘtergere
  5. Luciana, stii o reteta de bors fara gluten?
    Multumesc.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Din pacate nu stiu o astfel de reteta... dar, ma gandesc ca as putea inlocui taratele de grau cu hrisca macinata, in reteta de bors de pe blogul Oliviei Steer http://oliviasteer.ro/bors-proaspat-tinerete-fara-batrinete/#more-207 si astfel, este posibil sa obtinem bors fara gluten. Am ales reteta Oliviei pentru ca nu are nici paine neagra in compozitie. Am sa incerc in varianta la care m-am gandit si daca iese am sa postez aici, pe blog, reteta.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundeţiȘtergere