Follow by Email

Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

vineri, 13 ianuarie 2012

CUM SE FACE OTETUL DE MERE CU MIERE

Acum doua luni m-am apucat sa fac otet de mere cu miere dupa reteta domnului Tomback, reteta publicata in cartea domniei sale, intitulata "Cum sa traiesti 150 de ani", moment in care am inceput sa scriu la aceasta postare...
La scurt timp dupa ce am facut aceste poze (sunt frumoase, nu?) - si am asezat borcanul, cu grija, la caldurica, l-am etichetat, cu data la care l-am pus la fermentat, care sunt pasii urmatori, cand trebuie sa-l strecor prima data ... ce sa mai, tot ritualul - ce credeti ca mi-a fost dat sa-mi vad ochilor ?! ...Incepuse sa se umfle, sa se reverse, sa se imprastie, sa acapareze teritoriu, un adevarat imperiu in expansiune (hm!) ...  si eu, in loc sa fac asa, ca tiganu', sa zic: "Da Doamne, da!" m-am repezit ca un uliu si am rasturnat tot continutul intr-un vas mult mai mare, mai precis o oala cu capac ... Ce se intamplase?! Mai mare rusinea pentru mine, femeie in toata firea, sa nu ma gandesc ca va incepe sa fermenteze si ca ii trebuie si loc pentru asta ... asa ca, a trebuit sa spal si sa sterg, urmele ... nesabuintei mele ... Sa speram ca asta a fost prima si ultima dintre peripetiile mele in a face pentru prima data otet de mere cu miere. 




OTET DE MERE CU MIERE
Ingrediente:
- 800 g pulpa de mere;
- 1 litru de apa (de izvor, plata, purificata);
- 100-200 g miere poliflora;
- 10 g drojdie de bere;
- 20 g paine neagra uscata (se poate face si fara).
Daca doriti cantitate mai mare, multiplicati cantitatile. Eu am facut cantitate dubla.
Tehnologie:
Pulpa de mere o obtineti prin zdrobirea merelor (eu le-am bagat la robot, dupa ce le-am curatat de partile stricate), inclusiv coaja si semintele. Pulpa se pune intr-un recipient emailat sau de sticla, cu gura larga. Peste pulpa se adauga apa calduta. Se adauga doar 100 g de miere (restul se pastreaza pentru mai tarziu), drojdia si painea neagra uscata. Se acopera cu un capac si se lasa sa fermenteze la 20-30 grade C (temperatura constanta si gura larga a vasului ajuta fermentatia). Se amesteca, cu o lingura de lemn, in fiecare zi. Dupa 10 zile, cand incepe sa miroase a otet, se filtreaza sucul (se pune intr-o punga de panza, ca cea folosita la obtinerea laptelui de nuci si se stoarce bine, bine). Se adauga restul de miere (60g/litru de lichid) si se amesteca pana la dizolvarea mierii. Se acopera recipientul cu o bucata de tifon si se lasa sa stea la 25-30 grade C pana cand lichidul se deschide la culoare (40-60 zile). In acest moment se toarna in sticle de 1/2 l si se inchid bine cu dopuri (se pot si cera pentru a se inchide mai bine) si se pastreaza intr-un loc racoros.
Despre minunatele calitati si proprietati ale otetului de mere, tot in Formula As, aici.
Inca un lucru: OTETUL DE MERE SE POATE FACE IN ORICE ANOTIM!
Sanatate va doresc!
Cu drag,
Luciana




21 de comentarii:

  1. Buna Luciana,
    Ce idee buna! o sa incerc si eu reteta cu maia in loc de drojdie. Folosesc maiaua cu mare succes pentru bors si eu zic ca o sa fie buna si la mere. Eu am cumparat asta toamna o sticla de otet de mere de la o livada si mi se pare cam tare, sunt curioasa cum o sa iasa acesta. Mierea cred ca o sa ii mai ia din tarie.
    O sa fac intr-un borcan de 5kg. Dupa ce il strecori, dupa cele 10 zile, in ce il pui la decantat? in alt borcan sau in sticle?
    Tare frumoase pozele tale.
    Multumim de inspiratie.
    Inca nu am fost la cumparaturi, dar abia astept sa fac pateul de masline si te tin la curent.
    Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  2. Luciana,
    este o reteta grozava.
    Eu folosesc foarte putin otet, dar baietii mei mai folosesc din cand in cand si este foarte bine sa-l faci in casa. Asa stii ce faci.

    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mia,
    imi place ideea cu maiaua. Nu stiu daca functioneaza. Nu am mai gasit-o niciunde, dar merita incercat.... Dupa ce il strecor, spal borcanul si il pun tot in el. Iese un otet nu foarte tare, tocmai bun, dupa parerea mea.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Gratiela,
    ai perfecta dreptate. Asta-i motivul pentru care m-am decis sa-l fac in casa. M. Tomback spune ca este singurul otet pe care il recomanda pentru consum,pentru ca are calitati cu adevarat minunate.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. mai multe despre maia: http://codrudepaine.ro/2011/05/apafainamaia/

    Multumesc pentru reteta.. e o idee grozava...merita incercata!
    Si cateva idei, pentru igiena, pe care le-am gasit pe net, pentru casa etc.
    http://www.naturaplant.ro/produse/5017/solutie_eco_de_curatat_universala
    Compozitie:2 linguri de bicarbonat de sodium, 2 litri apa calda, 2 linguri de otet si o lingura de ulei esential de lavanda sau ulei esential de lamaie (pentru reducerea mirosului de otet).
    In loc de otet poti folosi sucul de la o lamaie.
    Atentie: Otetul reactioneaza cu bicarbonatul si degaja CO2. De aceea, ordinea de incorporare a ingredientelor este important, pentru a nu produce o reactie chimica violenta. mai putin Utilizare:Intr-un bidon opac, de plastic pune cele 2 linguri de bicarbonat de sodium peste care torni 2 l apa calda.
    Intr-un pahar, separat, amesteca 2 linguri de otet sau zeama de lamaie si o lingura de ulei esential de lavanda sau ulei esential de lamaie
    Inainte de fiecare utilizare, agita recipientul si toarna peste suprafata pe care doresti sa o cureti: galeata de gunoi, gresia, faianta, etc.
    http://www.naturaplant.ro/produse/5021/solutie_eco_abraziva_pentru_casa
    Compozitie:O masura si jumatate de argila, ulei esential in functie de preferinte (dozaj in functie de volumul total; pentru un vas de 30 g, circa 10 picaturi); o masura de bircarbonat; o jumatate de masura de piatra ponce, o masura de sapun neutru. mai putin
    Utilizare:Amestecati totul bine cu lingura de lemn sau cu mana, adaugati si putina apa pana se umple vasul dorit. Lasati totul la soare, 24 de ore.
    Frecati cu un burete vasul uns cu produsul de curatat.
    Mai eficace decât cremele de curăţat, convine pentru toate suprafeţele.
    http://www.naturaplant.ro/produse/5018/solutie_eco_pentru_curatarea_mobilei
    Compozitie:5 linguri de suc de lamaie sau de otet, 5 linguri de ulei de masline si cateva picaturi de ulei esential de lavanda sau lamaie.
    Se amesteca totul si se pune intr-un recipiente cu pulverizator Utilizare:Toate ingredientele se amesteca iar solutia rezultata se pune toarna intr-un recipient cu pulverizator
    Pulverizati suprafata de lemn pe care doriti sa o curatati si apoi stergeti cu o carpa moale.
    Puteti folosi aceeasi solutie si pentru curatarea parchetului, insa amestecand cantitati mai mari.
    http://www.naturaplant.ro/produse/5019/solutie_eco_pentru_curatarea_parchetului
    Compozitie:50 ml de otet alb, 3 litri de apa calda, o lingura de ulei de masline si 5 picaturi de ulei esential de eucalip, lavanda sau dupa preferinte.
    Utilizare:Toate ingredientele se amesteca intr-un vas. Curatati parchetul cu aceasta solutie.
    http://www.naturaplant.ro/produse/5020/solutie_eco_pentru_curatarea_tualetei
    Compozitie:50 ml de Otet din alcool, 2-3 lingurite de uleiuri esentiale dupa preferinta, apa.
    Important de stiut: Eucaliptul este un produs antiseptic.
    Utilizare:Pulverizati amestecul in locurile dorite, lasati sa actioneze 20 de minute, iar apoi curatati.

    http://floridecires7.blogspot.it/2009/04/diy-lotiune-tonica-antimatreata.html

    http://www.lauraadamache.ro/2010/05/detergent-biologic-pentru-vase.html

    http://www.cristelageorgescu.ro/biomarkt-in-dar-pentru-cititorii-acestui-blog/01/2011/#comment-4683

    Sper sa va fie de folos
    Cu drag
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult pentru aceasta bogatie de informatii! Daaaa ... tocmai ce am pus intrebare pe facebook despre un remediu pentru matreata si am si gasit raspunsul de la tine. Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  7. Vasul in care l-ai pus are 5 kg?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,
    Oamenii de abia acum incep sa descopere cat de sanatos este otetul de mere, in special cel natural. Un pahar de grapefruit si 2 linguri de otet (preparat dupa reteta ta), baut inainte de fiecare masa, va face minuni!

    RăspundețiȘtergere
  9. Era sa uit, mi-a placut atat de mult articolul incant i-am dat share pe pagina de facebook a site-ului meu, iNutritie.ro. Keep in touch!

    RăspundețiȘtergere
  10. Stiti cumva, se poate face si din mere crude? Si fara miere? Ma intereseaza pentru o persoana cu diabet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din mere crude se si face. Reteta da otet de mere simplu gasiti la adresa http://alinadel.blogspot.ro/2009/02/reteta-de-otet-de-mere.html

      Ștergere
  11. buna, au trecut cam 30 de zile de cand am strecurat otetul si l-am lasat in borcane. Si a facut floare deasupra. Unele dintre borcane sunt tulburi de un galben deschis, iar altele mai limpezi. Sunt in ordine sau e vre-o problema ? Sa iau floarea din borcane ? Le torn asa cu floare in sticle ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit acum o reteta de otet si scrie ca face floare. Floarea se ia si se arunca si otetul daca este limpede se pune in sticle...

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua
    Dupa prima fermentare rezulta vinul de mere sau cidrul.Cam 4-8 zile, in functie de temperatura mediului.De regula lichidul rezultat este mai tulbure.Dupa filtrare si amestecare cu cata miere doriti (max 100-150g/litru ) se incepe a doua fermentare, fara expandarea produsului.In al doilea caz fermetarea se face in vase cu gura mare, si tifon dublu triplu deasupra.Prezenta musculitei de otet, dupa o perioada, e semn ca dulcele se transforma in acru.Vasele utilizate sunt cu gura larga pentru a permite alcoolului sa se evapore(n-am vrea sa ne imbatam cu otet...)Dupa o perioada, iar variabila produsul obtinut este otet.Nu este nevoie ca dopul sa fie etans, cu cat e mai slabit cu atat contactl cu aerul acreste in continuare.In timp poate produce o ciuperca gelatinoasa ce se hraneste exclusiv cu acreala.E semn de naturalete.unora li se pare scarbos.Pentru acestia se gaseste otet dres pe piata care nu permite dezvoltarea nici unui fel de viata.Scuze de detaliile prezentate.La mine procesul poate dura si doi ani.Atunci e limpede cristal, si acru de acru.In toata gospodaria, gogosarii, castravetii si alte retete folosesc doar acest otet.

    RăspundețiȘtergere
  14. Darea pe răzătoare metalică poate aduce modificări ale compoziţiei chimice de aceea ar fi util să folosiţi cît de puţin metal în prelucrarea merelor.
    Ar fi util pentru toţi de împărtăşit din experienţa introducerii mierii. În mod fracţionat înaintea primei fermentări, numai după prima fermentare sau altfel ...

    RăspundețiȘtergere
  15. sun decis să fac și eu mai aștept să vină pe piață mere românești și mai coapte

    RăspundețiȘtergere
  16. O porcarie de reteta ,insa daca vreti otet cu viermi e perfecta,trebuie ca dupa filtrare sa asteptati cam 12 zile si aveti minim un pumn de viermi si musculite cat cuprinde...probabil ca dupa se decanteaza si se macereaza viermi obtineti un otet din mere proteic;-),insa cum ramane cu rawstyle tanti luciana...nu mai suntem vegani?!Sa comentam impreuna sa aibe tanti luciana trafic pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  17. Am respectat reteta mi-a iesit cam 6 kg in final....dar a aparut o problrma, dupa ultima filtrare si inainte de a-l pune in sticle a aparut p "caciula " de gelatina lichida de cca 5 mm, pe care am putut-o lua cu mana, avea tinuta...am tras lichidul, cu o usoara tent de maroniu galbui si l-am sigilat la rece...Gelatina am pus-o intr-un borcan, mi-e mila sa o arunc are o tenta maronie...sa o pun la uscat ca drojdie...sau sa o arunc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aparitia gelatinei este perfect normala. Din pacate nu stiu ce se poate face cu ea. Si eu o arunc.

      Ștergere
  18. Acea gelatină(maia)este de mare folos pentru a se adăuga la fermentarea unei noi porții de oțet,în loc de drojdie.Deci,nu se aruncă.Se pune în borcan de sticlă cu capac și se ține în frigider oricât.

    RăspundețiȘtergere