Follow by Email

Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

vineri, 11 noiembrie 2011

SALATA DE VARZA MURATA

Muratura mea preferata este, a fost si probabil va fi ... varza acra (cu zeama cu tot). Si pentru ca se apropie iarna si pentru ca inca se mai pune varza la murat si pentru ca Doamna Ibrian are o multime de retete cu varza acra (iar despre efectele curative ale verzei murate cred ca este de prisos sa mai povestesc, poate doar sa reamintesc accea pilda cu doctorul si ruda pacientului care este pe moarte: Ruda pacientului, careia doctorul i-a spus sa ia pacientul acasa, a intrebat ce medicament sa-i mai dea, iar doctorul i-a raspuns : "Ce sa-i mai dai? Moare, domnule, moare", iar ruda, constiincioasa, a facut ce i-a spus doctorul ... dupa un timp, pacientul insanatosit, s-a dus la doctor sa-i multumeasca pentru tratament ... doctorul cand l-a vazut vesel si in putere, s-a crucit si l-a intrebat cu ce s-a tratat, iar pacientul i-a raspuns, senin: "Pai, cu ce mi-ati recomandat dvs ..., cu moare.)m-am gandit ca o salata plina de savoare, enzime, vitamine, acid lactic si ... culoare v-ar face si voua placere. Asa ca, inspirandu-ma dintr-o reteta a Doamnei Ibrian, iata ce a rezultat:
 SALATA DE VARZA MURATA
Ingrediente:
- 300 g varza murata;
- 1 morcov mijlociu;
- 1 telina mica;
- 1 fir mare de praz;
- o legatura de marar;
- o legatura de patrunjel;
- 2 linguri ulei presat la rece;
- 2 linguri tarata;
- 1 lingurita plante aromatice si condimentare*;
- 2 lingurite cu pulbere de seminte de gogosari;
- 3-4 frunze salata verde;
- 3-4 linguri seminte de floarea soarelui decojite si hidratate;
Tehnologie:
Se taie fideluta varza tocata si prazul. Se razuiesc radacinoasele. Se toaca marunt verdeturile. Se amesteca toate ingredientele, mai putin frunzele de salata, care se taie fasii si se folosesc la ornat.
* Plantele aromatice si condimentare se obtin din uscarea rapida, in deshidrator sau pod cu acoperis de tabla, ferite de lumina, in perioada optima a fiecarei plante, urmatoarelor: frunze de leustean, telina, patrunjel, fenicul, marar, salvie, maghiran, rozmarin, busuioc, cimbru, oregano, morcov, urzici etc.Se pot pastra in saculeti de panza din fibra naturala sau in pungi de hartie cu eticheta, la loc uscat si rece. Daca le transformati in pulbere, consumati-le in termen de 7 zile, altfel isi pierd din calitati si arome.
Simplu, gustos, sanatos!
Ce sa-ti mai doresti de la hrana?
Odihneasca-se in pace, buna Doamna Ibrian, iar multumirile  noastre sa le primeasca, pentru ca sunt din suflet!
Cu drag,
Luciana

2 comentarii:

  1. O salata ce se arata a fi grozava si delicioasa. Chiar maine am sa vizitez butoul cu varza sa vad ce zice, ca mi se facu pofta.
    O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Gratiela,
    iti doresc pofta sanatoasa, pentru ca este cu adevarat delicioasa.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere