Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

sâmbătă, 14 mai 2011

Salcamul (Robinia pseudacacia)

Au inflorit salcamii... Ce bogatie de arome olfactive si nu numai. Sa simiti aceste miresme fantastice mi se pare un motiv extraordinar de a sta in mijlocul naturii. Sa vezi albinutele cum isi incarca "buzunarelele" cu nectar si cu polen si pleaca grabite spre casa sa le descarce iar colegele lor din casa sa le transforme in miraculoasele: miere, laptisor de matca, polen, propolis pe care, in generozitatea lor admirabila, sa le imparta cu noi. 
Se spune ca daca ai o stare de nervozitate accentuata sau daca esti depresiv, sa stai/sa te plimbi in preajma salcamilor infloriti si vei simti cum te calmezi si cum iti revine cheful de viata. 



Au innebunit salcamii cum atat de frumos canta maestrul Tudor Gheorghe. As asculta aceasta melodie la nesfarsit.
Dincolo de frumusete, aceste minunate flori ascund o multime de beneficii pentru sanatatea noastra, iar in cele de mai jos am sa enumar cateva dintre ele:

Florile de salcam sunt calmante
Cand spun ca sunt un bun calmant nu ma refer doar la faptul ca sunt calmante pentru sistemul nervos ci si la faptul ca ele calmeaza si tusea fiind antitusive, antispasmodice si emoliente ale secretiilor bronsice.
Combat depresia
Florile de salcam calmeaza in special cand depresia este o consecinţa directa a unor tensiuni sufleteşti:
- stari conflictuale frecvente;
- epuizare nervoasa şi a fortei fizice şi intelectuale, insomnii, depresie psihica prelungita;
- dureri de cap datorate stresului;
Plimbarea in jurul salcamilor infloriti si aromatizarea camerei de lucru şi de dormit a bolnavului cu buchete de flori proaspete duc la o imbunatatire vizibila a starii de sanatate;

Consumul unui macerat la rece de flori de salcam in miere de albine (macereate 2-3 zile, cel putin), 3-5 lingurite pe zi;
Calmeaza arsurile la stomac
Se macereaza peste noapte doua lingurite din amestec (parti egale de flori de salcam si frunze de dud) la 500 de ml de apa ,  şi se beau doua cani pe zi, după mesele principale, în cure de lunga durata.
S-a dovedit că mierea de salcam, diluata în puţina apa calda şi luata înainte de mese sau seara înainte de culcare, are efecte deosebite în vindecarea ulcerelor (gastric şi duodenal).
În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apa din flori de salcam (o mana de flori uscate se macereaza la rece, minim 8 ore, într-un litru de apa de izvor, apa purificata sau plata (Bucovina ar fi o varianta)).
Florile uscate şi macinate se pun pe răni provocate de arsuri şi pe furuncule sau se aplica cataplasme preparate din 3 parţi miere de salcam, o parte faina de grau integrala, schimbate la intervale de 10-12 ore.
Despre mierea de salcam doar doua lucruri voi mentiona:
Mierea de salcam, singura care nu se zahariseşte
Mierea cu nuci - un energizant sanatos
Dacă se amestecă cu nuci mărunţite se realizează un produs delicios, cu efecte imediate în cazuri de oboseală fizică şi intelectuală, la persoane convalescente, la batrani, la sportivi şi la mame care alapteaza.
In cosmetica
Florile de salcam au efect emolient, calmant si tonic asupra tenurilor. 
In cosmetica naturala se folosesc infuziile sub forma de pulverizari in tratamentul tenurilor uscate si fara culoare, obosite si iritate de frig. Se mai pot prepara lotiuni tonice obtinute prin macerarea a 200 g flori uscate cu 200 ml alcool timp de o luna. Recipientul se va tine la intuneric si racoare si se va agita zilnic.
La sfarsitul macerarii se strecoara lichidul si se completeza cu apa distilata pana cand la o concentratie de 20% alcool. Acest preparat se pastreaza la racoare si in sticlute inchise la culoare.
Si nu uitati sa folositi florile de salcam in preparate culinare, atat in smoothie-uri cat si in salate si in preparate dulci. Sper ca zilele astea sa postez o reteta raw cu flori de salcam.
Bucurati-va de viata!
Cu drag,
Luciana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu