Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

joi, 11 august 2011

MIRACOLUL ANTISTRES - PLANTELE ADAPTOGENE - ASHWAGANDHA

Astazi despre .... urmatorul adaptogen (in ordine alfabetica, desigur) ....
ASHWAGANDHA (Withania somnifera) - cireasa de iarna
Denumirea ei indiana este legata de mirosul acestei plante - are un miros asemanator cu cel al sudorii de cal -   datorita si acestui lucru se considera ca aceasta planta ii da utilizatorului ei o forta si vigoare de armasar.
Este considerata Gingseng-ul sistemului Ayurvedic.
Cele mai multe adaptogene stimuleaza. Ashwagandha este altfel, ea calmeaza!

ashwagandha
Gust/energie: amaruie, calda, uscata.
Parte folosita: radacina;
Origine: regiuni subtropicale mai uscate (India, Pakistan, Sri Lanka etc.)
Proprietati: adaptogen, antiinflamator, amfoteric, imunitar, antitumoral, nervin, antispasmodic, usor astringent, diuretic, antimicrobian, afrodisiac, antifungic, antibacterian, antistress, antiaging.
Utilizari: Ashwaganda ca si amla, in medicina ayurvedica este considerata o rasayana si e folosita pentru prelungirea vietii, stimularea mintii si sporirea vigorii si dorintei sexuale, precum si pentru fortele recuperative.
 Intensifica functia endocrina, ajutand in special la reglarea tiroidei, suprarenalelor si testiculelor (imbunatateste calitatea spermei).
Este foarte folositoare in anxietate, oboseala, gandire confuza, insomnie datorata stresului si in neurastenie.
De asemenea reduce colesterolul, reduce hipertensiunea, previne imbatranirea (studiile clinice, pe un lot de barbati cu varste cuprinse intre 51-59ani, au aratat niveluri crescute ale globulelor rosii in sange, hemoglobinei si melaninei in par. A crescut si preocuparea sexuala.)
Fiind foarte bogata in fier usor asimilabil de organism, poate fi utilizata in tratarea anemiilor deficiente in fier.
Cum se utilizeaza si unde o gasim: tinctura (30-40 picaturi de 3 ori/zi), decoct, capsule. 1 lingurita rasa de pudra amestecata in apa, piureuri sau sucuri proaspete de fructe/legume, lapte raw etc.
O puteti gasi aici.
Atentionari: evitati folosirea acestei plante daca aveti exces de fier sau hipertiroidism sau sunteti sensibili la solanacee ori sunteti insarcinata.
Sanatate, iubire, credinta!
Cu drag,
Luciana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu