Follow by Email

Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

marți, 27 septembrie 2011

BROCCOLI MARINAT CU SOS CREMOS DE BRAWNZA

Despre broccoli si calitatile lui s-au scris foarte multe si am sa enumar si eu cateva putin mai jos, ca si despre faptul ca la foarte multi nu le place aceasta leguma din familia verzei, pe care majoritatea o folosesc fiarta, in apa sau la aburi, nu conteaza. Tuturor, le recomand sa o manance cruda, nu numai pentru ca este mult, mult mai sanatoasa asa ci si pentru faptul ca este cu mult mai gustoasa decat gatita la cald... dar, cateva vorbe despre ce stie ea sa faca pentru noi, priviti si va bucurati....
Broccoli asezat la marinat

  • Contine Ca organic, usor asimilabil de organism si care se depune unde si cand trebuie, tinand departe osteoporoza de oasele noastre, pe care le face tari si rezistente;
  • Contine sulforaphane care opreste inmultirea celulelor canceroase prin impiedicarea diviziunii celulare;
  • Are proprietati antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: cancer de san, de prostata, cancer gastric, melanom malign, leucemii;
  • Contine vitaminele A, B2, acid folic, vitamina C, fier si potasiu si uite asa trai lung si sanatos, ce sa mai;
  • Ajuta la vindecarea gastritelor si ulcerelor cauzate de Helicobacter pylori;
  • Ne ajuta si la pastrarea unei tensiuni arteriale sanatoasa;
  • Protejeaza ochiul si previne formarea cataractei;
  • Fortifica sistemul imunitar si asa tine departe de noi bolile, manca-l-ar mama pe el de sanatos si frumos ce e, ptiu, sa nu-l deochi;
  • Era sa uit ... e bogat si in fibre si ne ajuta sa ne pastram un colon(el) curat si pus pe treaba....
        BROCCOLI CU SOS CREMOS DE BRAWNZA
        broccoli asteptand sa fie amestecat cu sosul cremosul si brawnzosul


        Ingrediente:
        - 3 cani cu florete de broccoli;
        Pentru sosul cremosul si brawnzosul:
        - 1 ardei rosu mare cu seminte dar fara miezul pe care sunt semintele;
        - 1/2 cana migdale inmuiate peste noapte, sau peste zi, adica cca 8 ore mari si late;
        - 1/2 cana seminte de floarea soarelui decojite inmuiate peste noapte sau cel putin 2 ore;
        - 1/2 suc de lamaie;
        - 1 si 1/2 linguri fulgi de drojdie inactiva;
        - 1 catel mititel de usturoi (optional, dar daca te gandesti la multimea de beneficii, il facem obligatoriu);
        - 2 lingurite de sos de soya organic (nama shoyu par example);
        Pentru marinata democrata (imi place rima, voua?):
        - 1 lingura ulei de masline extravirgin sau de care ulei preferati sau aveti, presat la rece sa fie si daca se poate nefiltrat, am zis!;
        - 1 lamaie, doar sucul;
        - 1-2 linguri sos soya sau sare nerafinata daca sosul de soya va lipseste momentan.
        ... si gata cu ingredientele.... sa trecem la treaba de cu seara, ca sa avem de mancare a doua zi....
        motul cremos si brawnzos pentru broccoli plin de arome nocturne


        Tehnologie:
        Mai intai si mai intai spalam foarte bine broccoli pe care apoi il ciopartim cum ne place mai mult (nu aruncati tulpina, mai bine puneti-o in sucul de dimineata pentru ca are atatea minuni de facut pentru sanatatea noastra, ... o parte dintre ele le-am povestit mai sus). Apoi il amestecam cu insistenta, dar cu multa delicatete cu ingredientele marinatei, pana simtim cu ochiul si cu mana ca a fost bine invelit de arome si gusturi si il lasam, la frigider, acoperit protector, sa se patrunda si sa se odihneasca pana dimineata sau seara (adica vreo 8 ore, cam cat dureaza somnul de frumusete, nu?) in functie de momentul in care ne-am apucat de pregatit.
        Tot atunci, punem la inmuiat, in apa purificata, la frigider, dupa ce le spalam minutios, semintele de floarea soarelui si migdalele (eu, recunosc ... in loc de inmuiat migdale am folosit resturile de la laptele de migdale obtinut doar din migdale inmuiate, fara indulcitori - miere/curmale si aromatizanti - vanilie, pe care le-am adaugat ulterior in laptic). Dupa inmuiere, le clatim bine si le scurgem si ... trecem la pasul urmator, adica:
        ardeiul cu semintele lui personale se pun in blender si se fac praf, adica pasta, dupa care se pun si restul ingredienteleor pentru sos si se obtine sosul cremosul si brawnzosul, daca e nevoie adaugati si putina, foarte putina apa, cat sa poata blenderul sa-si faca treaba. Este absolut delicios si are o aroma de branza de calitate ceva de speriat, nu alta.
        Apoi, trezim usurel broccoli, pentru ca s-a odihnit si aromatizat destul, ii aratam sosul si daca ii zambeste frumos i-l si dam ca sa se bucure de el, iar noi ne bucuram mai intai ochii si apoi papilele gustative si apoi ...
        impreuna ....

        ... sau separat!!!

        Pofta buna!
        Sa-mi spuneti daca v-a placut!

        Cu drag,
        Luciana

        P.S. Cand puneti lamaie, puneti mai putina daca nu va place sa iasa cam acru.... ce sa mai, gustati din cand in cand si mai adaugati doar daca este nevoie...
        Aceeasi...












          2 comentarii:

          1. Eu il mananc crud in salate, coditele le-am pus la suc daca au fost mai fibroase. In rest e ok asa cum e. Chiar ma gandeam cum sa-l mai folosesc! Suna bine marinat!

            RăspundețiȘtergere
          2. Si eu incerc sa gasesc cat mai multe variante de a-l folosi crud sau "gatit" la maxim 40 grade C.
            Pupici,
            Luciana

            RăspundețiȘtergere