Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

miercuri, 7 septembrie 2011

INVATAMANTUL - UN ALIGATOR OBOSIT SI PLICTISITOR

Probabil ca aceasta postare vi se pare ca este ca nuca in perete pe acest blog si din acest motiv, m-am gandit bine daca este cazul si am decis ... este cazul. De ce? Pentru ca este un lucru care cred ca ne doare pe toti..  Asa ca ...
Mai este putin si incepe scoala si ma tot uit la televizor si vad doar rezultatele unui sistem de invatamant dezastruos. Despre cauze si masuri de eliminare a cauzelor ce vedem? Doar dezbateri cu iz politic. Nu vedem sau cel putin eu nu vad discutii cu persoane care pot avea pareri pertinente, de exemplu cu profesori universitari sau gimnaziali/liceali de mare valoare, romani sau straini sau cu cei care se presupune ca stiu ce vor de la un absovent, de liceu, scoala profesionala sau facultate, adica cu angajatorii sau directorii de resurse umane...

Am citit undeva, mai demult, ca sistemul de invatamant este ca un aligator, adica supravietuieste, nu se adapteaza timpurilor... si tind sa cred ca asa este... ba mai cred si ca este unul obosit si batran.
Ce vedem? Multi picati la bacalaureat, copii care sunt plictisiti de scoala si merg acolo doar pentru ca trebuie, nu ca le place sau isi doresc, profesori din ce in ce mai putini si mai nemultumiti de castiguri si de statutul pe care il au in acest moment. Tineri absolventi sau studenti la facultati care ar trebui sa dea profesori de elita si care pleaca din tara sau se orienteaza spre alte ocupatii, iar cei putini care doresc sa ramana in tara si sa predea si nu au pile, ajung sa predea in localitati foarte indepartate de domiciliu iar in cazul in care nu au alte venituri sa fie si ei nevoiti sa renunte pentru ca nu se pot descurca financiar.

De ce nu le place copiilor la scoala? Pentru ca fac tot felul de materii carora nu le gasesc utilitatea, pentru ca cei care ar trebui sa le insufle dragostea de invatatura sunt prea obositi sau indiferenti, pentru ca stiu, ca dupa ce vor termina nu-i asteapta nimic interesant.
Dar ce materii ar trebui sa se faca si nu se fac? Am sa dau doar cateva raspunsuri, care mie mi se par de bun simt:
- nu ne invata nimeni sa ne gestionam finantele;
- nu ne invata nimeni sa fim antreprenori, nu neaaparat sa facem si sa conducem afaceri proprii, dar sa fim capabili sa ne luam viata in maini si sa actionam cu responsabilitate;
- nu ne invata nimeni sa ducem un stil de viata sanatos (nutritie, inteligenta emotionala, organizarea locuintei, a timpului, mijloace de mentinere a sanatatii etc);
- nu ne invata, decat extrem de putin, sa respectam si sa apreciem natura;
- nu se face cu adevarat orientare profesionala;
- nu ne invata nimeni ce este respectul si iubirea  ...
si as putea continua mult si bine....
Nu zic ca nu este nevoie de matematica, fizica, chimie, biologie, limba romana, limbi straine, sport etc dar ar trebui sa stie toti copiii la ce le foloseste ceea ce invata, ar trebui ca toate materiile, inclusiv filozofia, sa fie legate de utilitatea practica, pentru ca o au... nicio materie nu a aparut din neant, ci din necesitate, dar, in acest moment nu se mai vorbeste despre "de ce" sau despre "unde" o folosim ci doar despre "ce" si uneori despre "cum".
Exista o orientare tot mai mare - si asta se datoreaza presiunilor de tot felul: media, scoala, comunitate etc)- spre a ne conjuga cu verbul "A AVEA" si nu cu "A FI". Dragilor, uitam sa mai existam, de dragul acumularilor materiale.
Se tot vorbeste despre faptul ca ceea ce inveti in scoala se numeste cultura generala si ca, de fapt ea este ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ce ai invatat. Cam cinic, nu?
Am sa ma opresc deocamdata aici....
Nu am pretentia ca detin adevaruri absolute, doar ca ce se intampla este impotriva bunului simt.
Voi ce parere aveti, ce credeti ca este de facut?

3 comentarii:

  1. Ai foarte mare dreptate in tot ce ai scris, insa din pacate...noi nu putem face nimic pentru asta. Chiar ma gandesc, oare nicio persoana care a ajuns in invatamant nu s-a gandit sa ii invete e elevii lucruri mai educative, nu zic ca ce se preda nu este educativ, dar e nevoie in scoli si de educatie sanitara, alimentara, religioasa, etc......chiar daca acestea sunt, oarecum, prezente in invatamant, nimeni nu pune accent pe ele, din pacate! Apreciez munca ta si mai ales ca mi-ai scris multe sfaturi foarte utile "rupte din tine"...chiar am pus, putin intradevar, in practica...dar m-am straduit, un pic....:)
    Iti doresc o seara cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aligatorul acesta de care vorbeati este un dinozaur impaiat. Abia cand caracterul sau fals va iesi la iveala, oamenii isi vor da seama de marea valoare a unui invatamant adevarat, unul care sa nu fie o masina de spalat creiere. Copilul trebuie sa invete sa caute, nu sa i se toarne cu forta informatie contrafacuta in creier. Avem nevoie de o reforma a dietei, de o reforma a istoriei, de o reforma a societatii. Utopie? Nu. Fiindca noi avem nevoie de Adevar si de Creativitate, lucruri care nu au legatura cu scoala romaneasca actuala!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa parerea mea in liceu ar trebui sa ai mai multe optionale si sa incepi sa iti indrepti atentia spre ceea ce iti place mai mult decat sa faci 'de toate', ar trebui sa fie mai multe ateliere practice, chimia trebuie invatata in laborator cu eprubetele in mana, limbile staine cu casti la urechi ascultand un nativ, poate sa fie clase de gatit cum am vazut in filme etc.
    Acum studiind nutritia imi place sa inteleg corpul uman si cum functioneaza el...in liceu uram anatomia si profesoara...
    Copii trebuie incantati si indrumati nu dopati cu materie fara sens.
    In final nu toti trebuie sa ia BAC-ul si nu toti trebuie sa aiba facultate si master...nu inteleg de ce s-a facut atata valva cu BAC-ul cand ei nu stiau sa vorbeasca corect si vroiau sa treaca....dar noi suntem in tara in care un copil care trece BAC-ul a4a este premiat...

    RăspundețiȘtergere