Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

sâmbătă, 21 mai 2011

ARTA CEAIULUI RAW

Imi place ceaiul, nu negru, nu cu arome sintetice speciale, ci cel de plante, de obicei romanesti, de exmplu, de menta, de musetel, de  fructe de padure etc. .... dar, cand m-am hotarat sa devin preponderent raw vegan am avut o dilema ... si ceaiul meu cald, cu arome de plante, asa cum numai la bunica mea la tara mai mirosea chiar si aerul casei, datorita faptului ca locuinta ii era de chirpici, cu pamant pe jos, iar saltelele erau umplute cu paie si fan, rufele erau spalate cu sapun de casa si fierte cu lesie iar la limpezire punea si un pic de busuioc, sau de menta, sau ce mai stia ea si ne placea noua. Ce bine si frumos era la tara in vacante.....
Sa revin la ceai, aceasta denumire care acopera o gama larga de amestecuri de plante - de obicei uscate - cu apa. Aceasta denumire care o folosim atat pentru infuzie cat si pentru decoct, sau macerat de plante in apa.
Putin despre fiecare:
- INFUZIA - se pune o cantitate de planta uscata si maruntita, peste care se toarna o anumita cantitate de apa clocotita, se acopera si se lasa la infuzat 5-15 minute;
- DECOCTUL - se pune o cantitate de planta uscata si maruntita intr-o cantitate de apa rece, apoi se pune la fiert, la foc molcom, de obicei timp indelungat (20-30 minute). Se filtreaza fierbinte, dupa care se completeaza cu apa fiarta si racita, care se toarna peste plantele din strecuratoare, pana la volumul initial de apa. Decoctul se foloseste, in special, pentru radacini si coji.




- MACERATIA - SINGURUL CEAI RAW - plantele bine uscate -  ideal la maxim 40 grade C - maruntite (de preferat rasnite si facute praf/pulbere daca-i posibil chiar inainte de a prepara ceaiul, sau cel mult cu 7 zile inante de preparare -  odata transformate in pulbere, plantele isi pierd rapid proprietatile) se pun in apa, incalzita la cel mult 40 de grade Celsius, intr-un vas ceramic sau de sticla, unde se lasa, la macerat, minim 30 de minute, ideal 1-2 ore, maxim 6-8 ore(peste noapte). Apoi, se poate consuma. Da, ati inteles bine, acest ceai nu trebuie strecurat, pulberea de plante se consuma odata cu ceaiul. Recomandarea este sa se bea in cantitati mici, de mai multe ori pe zi.
In poze apare un ceai RAW de menta la diverse intervale de timp din momentul in care s-a pus la macerat.
Vara, se poate pune la frigider, se amesteca cu lamaie si miere si RAWCORITI-VA!
Sanatate, iubire, bucurie!
Cu drag,
Luciana


8 comentarii:

  1. Ce mi-au placut amintirile tale din copilarie....Mai mergi cu baiatul tau la tara?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate casa aceea minunata nu mai este decat in amintirea mea, a fratelui meu si a verisorilor, unchilor si matusilor mele. Dupa ce au murit bunicii mei si eu inca nu incepusem liceul atunci, fratii mamei mele au hotarat sa vanda casa ... si nu a contat cat de mult m-am opus... iar cumparatorii au demolat-o si au construit o vila obisnuita, care nu imi spune nimic. Am vazut-o o singura data si de atunci, acolo la tara nu mai merg decat la mormintele bunicilor mei si al mamei mele care si-a dorit sa fie ingropata acolo.
    Ca sa-ti raspund la intrebare, la tara merg cu sotul si copilul meu, dar la socrii, care atunci cand au iesit la pensie s-au mutat in casa bunicii sotului meu. Este foarte frumos si acolo dar ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare, tare trist....Nici povestea mea nu e mult mai altfel, asa e mersul lumii, ce sa-i faci...
    Noi stam aici la tara, dar in Germania e altceva fata de Romania, satul a devenit de fapt un mini-oras. Si de aceea, imi duc copiii la Viscri, unde le place la nebunie, mergem cu caruta, ne tavalim in fan si-n iarba mare si mulgem vaca....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceaiul se refera strict la planta de ceai (din care rezulta variatiile negru sau verde). Toate celelalte sunt infuzii, decocturi, maceratie. Macerat nu exista in limba romana ca substantiv (asa cum este folosit in acest text) consulta DEX pentru detalii suplimentare.
    Prin urmare titlul folosit conduce la confuzii in mintea cititorilor si denota lacune de informatii din partea autorului.
    Pacat ca se stalceste limba romana cu insistenta pe cuvantul "raw"
    Concluzia este trista: subcultura urbana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Macerat nu exista in limba romana ca substantiv" - hm, ciudata "subcultura (sau mai bine, incultura?) urbana"! Deci, daca un cuvant nu exista in DEX, el nu exista in limba romana. Atunci la ce folos celelalte dictionare tehnice, farmaceutice, de termeni medicali scrise - culmea! - tot in limba romana? Intr-adevar, termenul de "maceratie", este un pic "raw", macar si pentru faptul ca in literatura de specialitate se foloseste cel de "macerare", in urma caruia rezulta un "macerat".
      Trist pentru "subcultura urbana" este ca ne traim frustrarile de dascali impotenti pe un site care chiar vrea sa ajute oamenii sa traiasca mai bine. Iar ca sa traim bine, trebuie sa stim nu doar sa ne hranim corect, ci si sa ne iubim si sa ne acceptam semenii. Macar si pentru faptul ca "altruism" poate insemna nu doar ca "te iubesc pentru ca..." ci, mai ales, "te iubesc in ciuda faptului ca..."
      Cat despre odiosul "raw" care violeaza atat de crunt feciorelnica limba romana, poate ne dati dvs o alternativa. Desi nu prea cred, vazand modul absolut curajos in care vi-ati semnat postarea care s-a vrut, desigur, vitriolanta.

      Ștergere
  5. Draga persoana anonima,
    deoarece detin un exemplar din DEX (Editura UNIVERS ENCICLOPEDIC - 1996), lucrare elaborata in cadrul Sectorului de lexicologie si lexicografie al institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan", mi-am permis sa verific cele mentionate de dumneavoastra.Rezultatul a fost, citez:
    (pag 157): "CEAI ...Bautura obtinuta prin maceratie, infuzie sau decoctia frunzelor de ceai sau a unor plante medicinale. ..."
    (pag 589): "MACERAT, A, macerati, -te, adj. Care a fost supus macerarii, care a suferit proces de macerare ..."
    In legatura cu termenul "raw" folosit in multe dintre articolele mele, aveti perfecta dreptate, numai ca este foarte folosit, iar persoanele care cauta detalii despre hrana vie vegana cauta cu acest termen pe net.
    Sper ca aceste detalii va sunt de ajutor si dumneavoastra in a va schimba concluzia, macar partial.
    Sanatate, iubire si bucurie de viata va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveti dreptate si in faptul ca macerat nu exista ca substantiv, motiv pentru care rectific in articol. Scuze tuturor cititorilor articolelor mele!!!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  7. Dex-ul a preluat un cuvant care in realitate este denumirea unei plante (camellia sinensis) si l-a asociat tuturor infuziilor si fierturilor de plante.
    Este comparabila cu povestea cuvantului xerox, nu toate copiatoarele sunt xerox.

    RăspundețiȘtergere